Behandlinger hos Himmelev Tandlægehus

  • Ved akutte smerter eller vigtige henvendelser - tryk 2

Grundig undersøgelse

Når du besøger Himmelev Tandlægehus første gang, beder vi dig om at udfylde et helbredsskema, som vil blive opdateret ved alle konsultationer.

Som udgangspunkt anbefaler vi, at du får lavet en undersøgelse og tandrensning med 6-12 måneders interval, dog efter individuel vurdering af din tandstatus.

Ved alle undersøgelser gennemgår vi grundigt dine tænder, slimhinder, tandkød og din bid- og kæbefunktion. Vi kigger på dine slimhinder for at sikre, at der ikke er slimhindeforandringer, og så tager vi en snak om dit generelle helbred og medicinforbrug for at få en forståelse og billede af hele dig.

Hos os slipper du for at få taget aftryk med ske og aftryksmasse i munden. Vi scanner dine tænder digitalt med 3D-scanner fra 3-Shape

Med vores panoramarøntgen og CT-scanner kan vi foretage grundige radiologiske og 3D optagelser af dine tænder, kæber og nerver

Nyeste udstyr, instrumenter og materialer

Vi har det nyeste udstyr på markedet, og vi følger meget med i, hvad der sker. Vi sørger hele tiden for at holde os opdateret med vores udstyr, instrumenter og materialer. På den måde sikrer vi de bedste muligheder for dig som patient og for vores personale i forhold til arbejdsglæde.

Hos os kan du få foretaget alle former for tandbehandlinger

Hos Himmelev Tandlægehus udfører vi alt fra tandrensning til større operationer – også dem, der kræver narkose. Vi modtager henvisninger fra tandlæger i og omkring Roskilde, samt resten af Sjælland, Lolland og Falster

Glade kolleger og god stemning

Hos Himmelev Tandlægehus bliver du altid mødt med smil og god service. Vores personale har en meget høj arbejdsglæde, og mange har været hos os i mange år.

Stemningen blandt personalet er positiv, og vi har let til latter og smil. Det er vigtigt for os, fordi vi mener, at vores arbejdsglæde afspejles i vores gode service og kompetente behandling for vores patienter.

Alle vores behandlinger

Bidhævning

Er dine tænder slidte og ødelagte i formen? Vi kan bygge dine tænder op til deres oprindelige form ved hjælp af plast eller porcelæn.

Her har vi hjulpet en patient med at få bygget tænderne op, så hun igen kan være stolt af og glad for sit smil.

Førbillede hvor patientens tænder er meget nedslidte, efter mange år med bruxisme.
Efterbillede hvor patientens tænder er bygget op til oprindelig form i plast og porcelæn
Førbillede som viser, at patienten har et dybt bid og tandkød, der er svundet ind
Efterbillede hvor patienten har fået optimal tyggefunktion, øget bidhøjde og lukket de mørke trekanter ved fortænderne

Bidproblemer

Bidproblemer kan have mange årsager. Det kan for eksempel skyldes forkert tandstilling, manglende tænder, tandpres, nakkeproblemer, gigt mm. Det kan være udfordrende eller ligefrem frustrerende, hvis det ikke er muligt at spise almindelig, sund kost uden gener fra muskler, led og kæber.

Skærer du tænder eller er dine tænder revnede eller nedslidte?
Det er vigtigt, at du taler med din tandlæge om, hvilke muligheder du har. Vi anbefaler, at problemet behandles hurtigst muligt, før et evt. slid giver skade på tandnerven eller munder ud i kæbeledsproblemer.

Har du dagligt hovedpine og muskeltræthed?
Tandlægen kan hjælpe dig med at få analyseret dit bid og kæbeled. Daglig hovedpine og muskeltræthed skyldes ofte problemer i bidet. Det kan heldigvis ofte afhjælpes med den rette diagnostik og evt. en bidskinne eller tandretning. Det har vi stor erfaring med hos Himmelev Tandlægehus.

Har du et bid, som på sigt vil give bidproblemer?
Hvis du har mindre slid af fx dine hjørnetænder, eller små skålformede defekter i dine kindtænder, kan dit bid på sigt give bidproblemer. Anspændte kæber om morgenen eller i løbet af dagen kan ligeledes være et tegn på tidlige bidproblemer. Tal med din tandlæge og hør om dine muligheder. Det er vigtigt at gøre noget ved problemet, før det er for sent eller fordyrrer processen for dig. 

Bidskinne / soveskinne

Hvis det viser sig, at du fx skærer tænder om natten, eller at du har problemer med kæbeleddet, kan vi foreslå dig en bidskinne. En bidskinne udformes individuelt ud fra et 3D scan. Den laves i akryl, og printes i en 3D printer hos vores dygtige, lokale tekniker.

Din tandlæge vurderer, hvilken skinne du skal have efter en grundig forundersøgelse.

Caries og plastfyldninger

Huller i tænderne er også kendt som caries. Hullerne opstår, når tandens emalje og tandbenet (dentin) bliver nedbrudt af syre, som frigives, når bakterierne nedbryder sukkerstoffer. Man opdeler caries i tre stadier, som afhænger af, hvor dybt caries har bredt sig ind i tanden. Stadie 1 og 2 er ofte symptomfrie, hvor stadie 3 kan give smerter i form af isninger. Det er både nødvendigt og vigtigt, at du besøger din tandlæge regelmæssigt, så vi kan opdage hullerne i tide. Stadie 2 og 3 kræver som regel, at tandlægen renser hullet og laver en fyldning. 

Hos Himmelev Tandlægehus arbejder vi oftest med tre forskellige materialer. Vi vejleder altid vores patienter i, hvilke materialer der har den bedste evne og levetid i den specifikke situation. Det er afgørende for os, at vores patienter får den bedste løsning, som kan holde i mange år.

Plastfyldning limer sig til tanden og kan anvendes i alle tænder. Det giver ofte meget smukke løsninger, fordi materialet er tandfarvet. Plast er mindre slidstærkt end porcelæn, og kan misfarves i kanterne.

En tand kan være så svag, at en plastfyldning ikke er den optimale løsning. Her vil vi anbefale et stærkere materiale som porcelæn eller guld.

Porcelæn fremstilles på et tandteknisk laboratorium efter et 3D scan. En meget smuk og slidstærk løsning. Æstetik og holdbarhed varierer, afhængig af hvor ødelagt tanden er.

Guldkroner/indlæg fremstilles på et tandteknisk laboratorium efter et 3D scan . Et guldindlæg er meget slidstærkt og holder ofte livet ud. Det kan man have glæde af i mange år, men på grund af guldfarven er behandlingen ikke lige så populær som porcelæn eller plast. 

Implantater

Har du mistet en tand og ønsker den erstattet? Eller er du ked af, at din protese vipper og generer? Hos Himmelev Tandlægehus har vi stor erfaring med implantater.

Implantater er den mest revolutionerende behandling, du kan få i dag. Den er blevet videreudviklet gennem de seneste 40 år.

Alt kan næsten lade sig gøre i dag

Hos Himmelev Tandlægehus arbejder vi målrettet for, at vores patienter får den bedste og mest æstetiske og funktionelle løsning – hvad enten det drejer sig om en enkelt tand eller helkæbe-løsninger.

Det betyder, at vi med høj succesrate kan tilbyde dig:

  • Enkelttandsimplantater
  • Bro-løsninger
  • Fastgørelse af proteser med 2 eller 4 implantater
  • En komplet fast broløsning til en hel kæbe, bærende på 4 eller 6 implantater
Implantatbro til erstatning af manglende kindtænder. Løsningen sidder fast
Fuld porcelænsbro på 6 implantater i overkæben

Vi videreuddanner os hele tiden

Det er vigtigt for os, at vi altid kan tilbyde vores patienter de bedste løsninger. Derfor sørger vi hele tiden for at videreuddanne os, så vi følger med i udviklingen på området. I Skandinavien findes der ingen diplomuddannelse inden for implantologi, og i resten af Europa er der kun få sammenhængende uddannelser. Vi rejser jævnligt ud i verden for at dygtiggøre os.

Tandlæge Jens Lætgaard er videreuddannet med diplomuddannelse i implantater fra Royal College i London.

Implantat og krone samme dag

Hvis din tandlæge vurderer at dine knogle- og tandkødsforhold er optimale til en komplet løsning uden helingsperiode, kan der laves et implantat med en krone i samme seance. I de fleste tilfælde vurderes det dog nødvendigt med en helingsfase mellem selve implantatskruen og den øverste kronedel.

Fastholdelse af proteser ved hjælp af trykknapper 

Der findes flere måder, at fastholde proteser på. Der er mange fordele ved at vælge trykknapper til over- og underkæbe. Resultatet bliver rigtig flot, udtalen og tygning bliver bedre, og man kan tale uden at hvisle. Det er nemmere at holde rent, og derfor er trykknapløsningen et godt valg. 

Trykknapproteser
I underkæben kan man fastholde en helprotese med 2 implantater. I overkæben er det nødvendigt med 4 implantater.

Protese til overkæben sat på 4 implantater

Kirurgi / operationer

Hos Himmelev Tandlægehus udfører vi alle former for kirurgiske indgreb. Vi benytter altid sterilt udstyr, de nyeste maskiner og materialer, samt blødtvævshelingsmaterialer (PRF membraner).

Det er vigtigt for os at alle vores patienter føler sig trygge hos os. Vi giver os altid god tid til at forklare og berolige.

For de fleste patienter vil en operation være en større ting. Hos os er du altid i centrum, og vi gør os altid umage for, at du får den bedst tænkelige oplevelse. Hvis du foretrækker at sove under en operation, tilbyder vi hos Himmelev Tandlægehus, at udføre operationen under sedation/narkose. Læs mere under Sedation/Narkose.

Vi udfører følgende operationer:

  • Fjernelse af visdomstænder
  • Fjernelse af tænder
  • Implantater inkl. sinusløft
  • Rodspidsoperationer
  • Knogleopbygning
  • Fritlægning af tænder inden tandretning
  • Gendannelse af tandkød
  • Fjernelse af godartede slimhindehævelser

Knogleopbygning

Knogleforstærkning, knogletransplantation og bindevævstransplantationer kan være nødvendigt i forbindelse med implantatbehandling. Når man mister tænder, kan det gå ud over både den omgivende knogle og tandkødet, som begge svinder ind. Vi kan bygge tandknogle og tandkød op igen enten før eller i forbindelse med indsættelse af tandimplantater. 

Undersøgelse og individuel behandlingsplan
Det er vigtigt, at du bliver undersøgt grundigt både i tandlægestolen, med røntgenbilleder og CT-scanning, før vi kan lave en behandlingsplan for dig. Behandlingsplanen tager udgangspunkt i dine ønsker og behov, og den bliver lavet specielt til dig.

Yderligere spørgsmål 

Du er altid velkomnmen til at kontakte os på info@himmelevtand.dk eller 46754202

Knækket tand og revner i tænderne (infraktioner)

Selvom vores tænder er stærke og kan holde til meget, så sker det alligevel, at vi kommer ud for en ulykke i form af et slag, eller at vi bider i noget hårdt, som betyder, at vi knækker en tand.

Det er vigtigt, at du kontakter os hurtigst muligt, hvis du har knækket en tand. Det kræver akutbehandling for at mindske skaderne, fordi en knækket tand er skrøbelig. Vi undersøger altid grundigt, hvad årsagen er og finder den bedste løsning til dig. Hvis der er knækket noget af dine fortænder, kan vi bygge dem op i plast eller facader. 

Venstre fortand er knækket
Her har vi bygget den venstre, knækkede fortand op i plast

Infraktioner

Infraktioner betyder revner i tænderne, og de kan være svære at få øje på. De er ofte dybere end man tror, og de kan føre til at tanden knækker.  

Man kan sammenligne en tand med en porcelænstallerken, hvor revnen gør tallerkenen skrøbelig, og på sigt vil tallerkenen knække. Det samme gælder for en tand. Gamle plastfyldninger med revner kan forårsage skader, fordi de kan have utætte kanter og dårlig udformning, hvor revnen i tanden ikke er beskyttet. Her anbefaler vi en ny plast eller porcelænskrone.

Alle sølvfyldninger forårsager skader i tænderne, fordi de frembringer spændinger, som medfører revner. Derfor anbefaler vi, at du får udskiftet dine gamle sølvfyldninger med enten plast eller porcelæn. Somme tider er revnen så dyb, at tanden må fjernes. 

Her ses misfarvede revner og utætte kanter forårsaget af sølvfyldningen
Her er sølvfyldnignen fjernet, og de dybe revner ses tydeligt i tanden
Her går revnen helt ned i roden, og tanden må derfor fjernes

Kosmetisk Tandretning

Vi har hjulpet flere af vores patienter med at få en tandretning, fordi de fx var kede af deres tandstilling, eller havde svært ved at holde tænderne rene. 

Tandretning kan være en mulighed, hvis du fx er ked af, at dine fortænder overlapper hinanden. Tandretning kan være en nødvendighed, hvis du har funktionelle problemer med dybt bid, overbid eller slidte fortænder, der bliver kortere og kortere. 

Vi har hjulpet mange af vores patienter, og vi er altid klar til at finde den bedste løsning til dig.

Her har patienten fået lavet en mindre kompliceret tandretning af sin vifteformede tandstilling. Denne tandstilling gjorde det svært for patienten at holde tænderne rene, hvilket kunne have ført til problemer for tændernes støttevæv.

Før tandretning hvor den vifteformede tandstilling ses
Her er patienten i gang med tandretning med tandfarvede bøjler
Tandretningen er afsluttet, og tænderne står nu optimalt både æstetisk og funktionelt. En simpel tandretning som denne tager cirka 4-6 måneder

Her har patienten fået lavet en kompliceret, kosmetisk tandretning med faste, tandfarvede bøjler.

Før tandretningen havde patienten en vanskelig tandstilling
Her er patienten i gang med tandretning med tandfarvede bøjler
Tandretningen er afsluttet, og tænderne står nu optimalt både æstetisk og funktionelt. En kompliceret tandretning som denne tager cirka 6-9 måneder

Hos Himmelev Tandlægehus tilbyder vi kosmetisk tandretning med Clearsmilebrace og Litewire. Vi bruger som udgangspunkt tandfarvede, faste bøjler på tænderne. 

Mindre tandretninger kan også udføres med gennemsigtige skinner. Behandlingen udføres af tandlægerne Julie Dilling og Majken Wahl.

Majken Wahl og Julie Dilling er begge certificeret i tandretning med Clearsmilebrace og Litewire. Hvis tandretningen er mere omfattende, samarbejder vi med en bøjletandlæge/ortodontist.

Bestil tid

Ring på tlf: 46754202, så vi kan tale om dine muligheder. 

Sedation/Narkose

Hos Himmelev Tandlægehus tilbyder vi sedation/narkose, også kaldet anæstesi, i samarbejde med henholdsvis anæstesilæge Søren Mehl Knudsen og André Miran.

Vi anvender fortrinsvis sedation når det er til voksne, men du vælger selv hvilken behandling du ønsker. Vores dygtige personale vil vejlede og give dig god information omkring sedation/narkose.

André Miran, Narkoselæge
Søren Mehl Knudsen, Narkoselæge
anaestesilaegen.dk

Det er langt fra alle behandlinger, der kræver sedation/narkose, men det kan være relevant ved større behandlinger som:

  • Kirurgiske indgreb
  • Længerevarende tandlægeskræk*
  • Større behandlingskrævende indgreb
  • Kraftige opkast fornemmelser/reflekser
  • Problemer med at ligge i stolen i længere tid, fx ved dårlig ryg eller vejrtrækningsbesvær

Ring til os og bed om en almindelig undersøgelse, så finder vi sammen frem til den bedste løsning til dig..

*Ved tandlægeskræk forsøger vi i første omgang med samtaleterapi, massage i stolen, musik og evt. film for at abstrahere og berolige patienten. Det vigtigste for os er, at du er i centrum, bliver taget alvorligt, og at vi giver os tid til dig.

Du får de nødvendige pauser undervejs i behandlingen, og sammen kan vi bearbejde og kurere eller mildne din tandlægeskræk.

Hvad er sedation?

Hovedformålet med medicinsk sedation er at give dig en tryg og smertefri oplevelse af din tandlægebehandling. Dette foregår uden at gå på kompromis med din sikkerhed og giver samtidigt os tandlæger mulighed for at kommunikere med dig under hele behandlingen. Ved medicinsk sedation vil du bl.a. selv kunne bide sammen, gabe op og andet relevant, der sikrer en veludført tandbehandling.

Medicinsk sedation betyder beroligelse på latin og bliver udført af erfarne og dygtige anæstesilæger. En anæstesilæge er det samme som en narkoselæge. Ofte er begrebet fuld narkose forbundet med en bedøvelsesform, hvor man som patient sover fuldstændigt, og ikke trækker vejret selv. Under en behandling med medicinsk sedation trækker du selv vejret, men har en sløret bevidsthed og efterfølgende formentlig ingen hukommelse af forløbet.

Ved medicinsk sedation starter du med at få lagt et drop i hånden, herigennem vil du få både smertestillende og angstdæmpende medicin. Medicinen tilpasses under hele behandlingen, så du får den dosis, der er nødvendig for netop dig. Under hele tandbehandlingen vil anæstesilægen sidde ved din side og observere, hvordan du har det. Anæstesilægen vil blandt andet måle din puls, dit blodtryk og iltmætningen i dit blod. Du trækker selv vejret under medicinsk sedation og vil ikke sove dybere, end vi kan kommunikere, når der er behov for det.

Efter endt behandling vil du formentlig ingen, eller meget begrænset, hukommelse have af forløbet, og du vil umiddelbart efter kunne gå ud i venteværelset.

Du vil muligvis opleve lidt træthed, men dette vil sandsynligvis forsvinde hurtigt. Du må dog ikke efterfølgende selv køre bil og skal derfor have en ledsager til at hente dig. Ligeledes skal din ledsager blive hos dig i 6 timer efterfølgende.

Vi forventer ingen større bivirkninger efter medicinsk sedation, da anæstesilægen i modsætning til fuld narkose bruger en væsentlig mindre mængde bedøvelsesmiddel. De normale bivirkninger efter fuld narkose er ondt i halsen, hovedpine, kvalme, opkastninger og muskelsmerter, bivirkninger som stort set ikke opleves efter medicinsk sedation.

 

Hvad er narkose?

Formålet med fuld bedøvelse er:

  • at patienten er smertefri og sovende undervejs
  • at patienten bliver holdt i ro i krop og muskler
  • at patienten vågner op til en komplet og veloverstået behandling
  • at man har kontrol over hjerte, kredsløb, åndedræt og andre kropsfunktioner

De fleste patienter kan modtage behandling under narkose. Vi rådfører os altid med vores narkoselæge forinden, og det vil udelukkende være hans beslutning, hvorvidt pågældende patient kan lægges i narkose. Dette besluttes ud fra en lægefaglig vurdering. Narkoselægen er med før, under og efter forløbet. Narkosen kan tilpasses vores forskellige procedurer og giver os en god fleksibilitet ved fx uforudsete behandlinger.

Narkose indebærer, at man behøver ekstra personale, som hos Himmelev Tandlægehus er en anæstesilæge, André Miran. Ved behandling af børn, vil der udover narkoselægen også være en sygeplejerske til stede under og efter operationen. 

Forberedelse inden narkose

Patienten skal som regel vurderes i god tid før operationen af den anæstesilæge, som har ansvaret for narkosen under operationen. Patienter uden medicinske udfordringer kræver sjældent mere end et hurtigt tjek og information om narkosen. Anæstesilægen ringer patienten op dagen før behandling.

Det er vigtigt for anæstesilægen at vide besked om forekomst af allergi og andre systemiske ledsagende sygdomme, så han kan tage det med i sin vurdering af narkosen. Patienter med sukkersyge, hjertesygdom, rygerlunger eller andre kroniske lidelser bør have sygdommen under god kontrol og være bedst muligt behandlet inden operationen. Undersøgelsen af mund, svælg og hals er vigtig, da der indsættes et rør til ilt enten i næsen eller i halsen. Det er ligeledes vigtigt for anæstesilægen at vide, om patienten tidligere har haft problemer med narkose – eller nogen i familien har.

Faste inden sedation/narkose

Patienten skal faste før sedationen/narkosen. Fast føde må ikke indtages 6 timer før operationen. Klare væsker bør ikke indtages de sidste 2 timer før operationen. Det skyldes, at mavesækken skal være tom for at forhindre, at mad eller væske kastes op og kommer over i lungerne under narkosen. Patienten skal som regel tage sin faste medicin, også om morgenen på selve operationsdagen. Er der tvivl om dette, bør patienten kontakte egen læge eller sygeplejerske.

Afslutning af sedation/narkosen

Når tandlægen er ved at afslutte sin behandling, påbegynder narkoselægen “opvågningen”.  I samarbejde med tandlægen beregner anæstesilægen tiden for, hvornår indgrebet er ovre. Anæstesipersonalet fortsætter overvågningen af patienten, indtil vedkommende har stabil og fri luftvej, vejrtrækning, åndedræt og cirkulation. Herefter overflyttes patienten til opvågningsafdelingen, som sørger for, at patienten fortsat har en fri luftvej, stabilt åndedræt og kredsløb, er smertefri og har det godt. Patienten observeres, indtil der er opnået en smertefri og god tilstand, og til pårørende er ankommet og kan tage patienten med hjem igen. De pårørende er altid velkomne til at blive, og skulle de ønske at forlade klinikken under behandlingen, kontakter vi selvfølgelig den pårørende i god tid inden opvågningen.

Periimplantitis

Periimplantitis – betændelse omkring implantater

Periimplantitis er betændelse rundt om implantater. Det kan resultere i, at knoglen omkring implantaterne svinder. Herved mister implantaterne deres fæste, og i værste tilfælde kan man miste dem.

I mange tilfælde kan processen stoppes ved et kirurgisk indgreb – samtidig med en udredning af helbredet.

Årsagen til periimplantitis kan ikke altid fastslås.

Læs yderligere her.

Porcelænsfacader

Hos Himmelev Tandlægehus har vi stor erfaring med at lave porcelænsfacader. Vores kompetente tandlæger og dygtige tandteknikere har stor erfaring med at lave porcelænsfacader. De fleste porcelænsfacader laves af kosmetiske årsager, og derfor er det meget vigtigt, at det færdige resultatet bliver helt perfekt, og at patienten er glad og tilfreds..

Porcelænsfacader kan være relevant for dig, ved:

  • Slidt tandemalje
  • Tænder der ikke er ensartede
  • Uhensigtsmæssigt placerede tænder
  • Uønsket afstand mellem fortænder
  • Misfarvninger
  • Revner eller brud på fortænderne 

Facadebehandling er en kosmetisk tandbehandling af dine fortænder, hvor vi placerer en skal eller tandforside af tandfarvet porcelæn over dine tænder.

Med porcelænsfacader kan vi give dig et ensartet og harmonisk, lyst smil, som du har lyst til at vise frem. Samtidig hjælper porcelænsfacaderne med at beskytte overfladen, hvis dine fortænder er skadede. 

Her ses misfarvede og slidte fortænder inden facadebehandling
Her har vi sat de flotte, tynde porcelænsskaller på fortænderne og opnået et naturligt og tilfredsstillende resultat

Rodbehandling

Hos Himmelev Tandlægehus har vi stor erfaring med rodbehandlinger.

Rodbehandling kan være nødvendig hvis tanden:

  • Har et dybt hul ind til tandnerven
  • Har en revne, som påvirker nervecellerne
  • Er blevet irriteret/smertefuld efter en kronebehandling
  • Har fået betændelse på rodspidsen

Sådan foregår en rodbehandling

Hos Himmelev Tandlægehus bestræber vi os altid på, at du får en god oplevelse. Vi er meget omhyggelige med bedøvelsen, og vi gør os umage for at lægge en smertefri bedøvelse. Vi kan i svære tilfælde anvende en speciel bedøvelse, stabident, der sikrer komplet smertefrihed i de tilfælde, hvor almindelig bedøvelse ikke er nok.

Vi er grundige med hygiejnen, og derfor bruger vi altid  et klæde, kofferdam, som sættes rundt om tanden, og som forhindrer bakterier i at komme fra munden og ned i det område, hvor rodbehandlingen foregår. Dette øger prognosen betragteligt.

Efter en vellykket bedøvelse bores et lille hul ned igennem tanden for at skabe adgang til tandens nerve-hulrum. I en sund tand findes der blodkar, nerver og celler i dette hulrum. Herefter bruges rodfile til at rense og fjerne bakterier og nervevæv i tanden. Undervejs skylles med en antibakteriel, klorholdig væske.

Når tanden er helt desinficeret, lukkes rodkanalerne med et plastisk rodfyldningsmateriale samt en tæt plastfyldning for at hindre adgang for nye bakterier. Den bedste og mest holdbare løsning er at afslutte rodbehandlingen med en krone på tanden. I enkelte tilfælde vælges plast, hvis tanden er stærk nok til at fungere fremadrettet med plast, eller hvis der er behov for at tandlægen skal følge helingen af tanden i 6-12 måneder.

En porcelænsbehandling er ofte nødvendig, da der fjernes større mængder tand ved rodbehandlingen, hvilket svækker tanden og giver øget risiko for senere fraktur.

Efter en rodbehandling kan du være øm i 2-3 dage.

Rodspidsbetændelse og rodspidsoperationer

Rodspidsbetændelse

Rodspidsbetændelse opstår i cirka 10% af rodbehandlede tænder. Årsagen er som regel, at der i den mest rodspidsnære del af roden findes en del bikanaler, som ikke kan renses ud ved en almindelig rodbehandling.

Når der opstår infektion omkring rodspidsen af en rodbehandlet tand, og det ikke giver mening at forsøge en rodbehandling igen, kan tanden rodspidsopereres.

Rodspidsoperationer

En rodspidsoperation foregår som udgangspunkt under lokalbedøvelse.

Betændelsen og 2-4 mm af rodspidsen fjernes og dermed en del af bikanalerne, som ofte er årsagen til rodspidsbetændelsen. Samtidig forsegles roden med en “omvendt” rodfyldning, som udføres gennem et lille “vindue” på ydersiden af tanden.

Efter rodspidsoperationen

Vi giver grundig information og et akut telefonnummer, hvis der skulle opstå tvivl efter operationen. Du bliver vejledt i, hvordan du kan holde dig smertedækket.

En rodspidsopereret tand anbefales at blive kontrolleret vha. røntgenundersøgelse omkring et halvt år efter operationen. Derefter kan den videre behandling foretages. På den måde sikrer tandlægen, at behandlingen bliver vellykket.

Cyster

I sjældne tilfælde udvikler betændelsen sig til en cyste. Dette ses normalt som en positiv reaktion fra kroppen, som forsøger at indkapsle en betændelse i en slags ballon for at beskytte resten af kroppen.

Visse typer af cyster kan komme igen samme sted. I så fald skal der tages årligt kontrolrøntgen i de efterfølgende 5 år for at sikre, at cysten ikke kommer igen. Heldigvis er cyster er ikke farlige, men det er selvfølgelig vigtigt at undersøge dem grundigt, og derfor sendes cystevæv til mikroskopi.

Slidte tænder

Med alderen bliver vores tænder slidte. Og nogle af vores patienter får mere slidte tænder end andre. Det kan skyldes flere ting:

  • Tænderskæren
  • Indtagelse af store mængder syreholdige drikke, såsom sodavand, juice og energidrik
  • Syre fra mavesækken over en længere periode
  • Uhensigtsmæssig tandstilling

Tandslid kan give isninger i tænderne, smerter og i værste tilfælde, slid ind til tandnerven. Vi ser desværre ofte mistede tænder pga. slid.

Har du slidte tænder, er det derfor vigtigt, at du kontakter os hurtigst muligt, så vi i første omgang kan bremse sliddet, og herefter lægge en plan for den videre behandling.

Hos Himmelev Tandlægehus har vi stor erfaring med at hjælpe patienter med slidte tandsæt, og vi modtager også henvisninger fra andre tandlæger på netop dette område.
Læs mere under bidhævning og bidproblemer.

Generelt slidte tænder hvor specielt de to fortænder har tynde, gennemsigtige kanter i nederste del af tænderne
De slidte tænder er nu bygget op med plast og porcelæn, og patienten er glad og tilfreds med sit nye smil

Snorkeskinne

Snorker du eller din partner om natten?

Mere end 40% af alle mænd og kvinder over 45 år snorker om natten. Det er et tabu i mange parforhold, men det er vigtigt at tage alvorligt, fordi ubehandlet snorken kan have konsekvenser for personens fysiske velbefindende.

Snorken er et tegn på manglende eller anstrengt ilt om natten. Dette forårsages ofte af blødtvæv, som blokerer for luftvejene. Tilstanden med begrænset ilttilførsel kan føre til sukkersyge, forhøjet blodtryk og en ond cirkel i forhold til vægttab.

Hos Himmelev Tandlægehus har vores tandlæge Majken Wahl mere end 15 års erfaring med hjælpemidler for at reducere snorken.

Forundersøgelsen til snorkeskinne involverer altid en komplet undersøgelse af dit bid, fordi en snorkeskinne belaster kæbeled og muskler.

Hvis vi har mistanke om, at du har moderat til svær søvnapnø, anbefaler vi, at du får en henvisning til en øre-næse-halslæge. Svære tilfælde af søvnapnø behandles med CPAP-iltapparat, hvor mildt til moderat søvnapnø behandles med en snorkeskinne.

En snorkeskinne kan afhjælpe:

  • Søvnløshed
  • Koncentrationsbesvær
  • Hovedpine
  • Træthed 

Snorkeskinnen skubber underkæben frem og hjælper således med at åbne luftvejene optimalt, mens du sover. Dette giver øget ilt til kroppen og reducerer snorkelyde.

Kontakt os på tlf. 46754202 eller mail: info@himmelevtand.dk og book en tid hos Majken Wahl.

Tandblegning – intern og ekstern

Er du ked af dine tænders farve? Er de blevet misfarvede?

Flere og flere henvender sig til os med ønske om at ændre farve på tænderne. Det kan være en rigtig god ide for mange, fordi tænderne bliver misfarvet med tiden. Det er dog vigtigt at huske, at tænderne aldrig kan blive lysere end de oprindeligt var, dengang du som barn fik dine blivende tænder.

Der findes to overordnede former for blegning:

  • Ekstern blegning er den form, de fleste har hørt om, hvor man bleger tænderne udefra. Dvs. at blegemidlet påføres uden på tænderne, og kan udføres enten på klinikken eller i eget hjem.
  • Intern blegning kan kun udføres af tandlægen og er en blegning, der udføres indefra. Det kan fx være gavnligt, hvis man har en rodbehandlet fortand, som er meget mørk i forhold til de andre tænder.
Før og efter ekstern klinisk tandblegning

Ekstern blegning

Tænderne tager især farve fra:

  • Rygning
  • Rødvin
  • Kaffe
  • Te

Enkelte misfarvninger skyldes dannelsesfejl i emaljen eller tandbenet. Derfor er det vigtigt, at du får lavet en individuel vurdering, inden vi anbefaler en tandblegning.

tandblegning
Ekstern blegning før
tandblegning resultat
Ekstern blegning efter

Klinikblegning

Når du vælger at få lavet din tandblegning på klinikken, skal du regne med, at det tager 1 time. Derudover skal du i de efterfølgende 2 dage bruge en skinne i 3x 30 minutter derhjemme. Tænderne bleges med en gel, der holdes i kontakt med de tandoverflader, man ønsker bleget. Det er derfor nødvendigt at fremstille en speciallavet skinne, der sikrer, at blege-gelen bliver, hvor den skal være.

Tandlægen tager et aftryk af tænderne, hvorefter der fremstilles en gipsmodel, så man kan fremstille en individuel skinne, der passer præcis til dine tænder. Fordelen ved dette blegeproduktet er, at man ser resultater efter første behandling, som så skal stabiliseres ved brug af skinne i 2-6 dage derhjemme.

blegning af tænder
Skinner til blegegel der anvendes efter klinikblegning eller som hjemmeblegning.

Hjemmeblegning 

Hvis man er tålmodig, kan man opnå samme resultat med hjemmeblegning, som ved blegning på klinikken. Behandlingen udføres i 7-14 dage hjemme.

Bivirkninger og effekt

Hvis man kun bleger sine tænder få gange i sit liv, er der ingen betydningsfulde bivirkninger ved det. Ved begge metoder kan tænderne blive følsomme, men det aftager som regel indenfor 2 dage, og kan afhjælpes med panodil eller med en speciel gel, som udleveres af klinikken.
Blegning skader ikke tænderne mere, end hvad et glas sodavand eller juice vil gøre. Bivirkningerne er derfor minimale. 

Resultatet af tandblegningen holder i op til 2-7 år, afhængig af føde- og væskeindtag, samt genetik. 

Intern blegning

En tand kan være misfarvet, hvis den har været udsat for et traume, hvor det har blødt inde i tanden. Hos Himmelev Tandlægehus har vi stor erfaring med at blege en tand indefra. Det har vi hjulpet mange af vores patienter med. Behandlingen forudsætter, at den pågældende tand er rodbehandlet. 

Behandlingen foregår ved, at vi lægger et blegeindlæg ind i tanden, som vi skifter hver 3-4 dag, indtil vi har opnået et tilfredsstillende resultat. Du vil hurtigt kunne se resultater fra blegningen, og vi gentager behandlingen, indtil tanden har samme farve som resten af tænderne. 

Vil du høre mere om blegning af tænder, er du altid velkommen til at kontakte os på tlf.: 46 75 42 02

Førbillede hvor højre fortand har en let misfarvning
Her har vi bleget højre fortand indefra ved en intern tandblegning
Intern tandblegning
Førbillede hvor højre fortand er meget misfarvet
Ved hjælp af intern tandblegning er højre fortand nu samme farve som den venstre fortand

Tandproteser - Klinisk tandtekniker

Protesearbejde udføres i samarbejde med autoriseret Klinisk Tandtekniker Heidi Lundgaard, som ligeledes holder til i Himmelev Tandlægehus. Derudover har Heidi en klinik i Roskilde centrum.

Henvisning via Himmelev Tandlægehus

For at blive behandlet af Heidi, foretager vi en undersøgelse af dit tandsæt på klinikken hos Himmelev Tandlægehus. Herefter henviser vi dig til den Kliniske Tandtekniker. Vi skriver de nødvendige oplysninger og varetager kommunikationen med Heidi, så du kan føle dig tryg hele vejen i processen. Der betales for røntgen og konsultation hos Himmelev Tandlægehus – hvis det er relevant i forhold til processen.

Proteser der sidder fast vha. implantater:

Ved hjælp af to implantater i underkæben og/eller 4 implantater i overkæben, kan hel eller delproteser sættes fast.

Protese til overkæben sat på 4 implantater

Tandkroner og broer

Kroner

Har man mistet så meget af en tand, at den ikke kan genopbygges med en fyldning, er en krone nødvendig. En krone er en form for hætte, som sættes uden på tanden, så det ligner en naturlig tand.

Den eksisterende tand slibes til, hvorefter der laves et 3D scan, der anvendes til at fremstille en model af tanden. Det er på denne model, kronen fremstilles, og kronen sættes herefter uden på tanden. 

Alt efter hvor meget af den eksisterende tand, der kan bevares, kan tandlægen vælge at sætte onlay på tanden, som er en skalkrone, dvs. at man bevarer meget mere sund tand end ved en klassisk krone.

En krone kan være nødvendigt, fx hvis:

  • Tanden er svækket eller knækket, og skaden er så stor, at en plastfyldning ikke har den nødvendige styrke
  • Tanden er rodbehandlet
  • Tanden har dybe revner, også kaldet infraktioner
  • Tanden har store plast- eller sølvfyldninger

Når man borer omkring en tand, er der en lille risiko for, at nerven bliver irriteret og evt. skal rodbehandles. Med minimal invasiv præparation, vælger tandlægen kun at fjerne det syge væv og erstatte det med en krone, som bliver limet fast på toppen med en stærk plastcement.

En krone kan være en fuldkrone, der dækker hele tanden, eller en skalkrone, der dækker tanden delvist.

Fuldkrone, tandkrone, krone
Fuldkrone der dækker hele tanden
Skalkrone, tandkrone, krone
Skalkrone der dækker tanden delvist

En skalkrone bruges oftest i de tilfælde, hvor tanden ikke er rodbehandlet, men blot er skrøbelig på grund af fx store fyldninger eller fraktioner/revner. En skalkrone kaldes også porcelæns onlay.

Broer

En bro er en god løsning, hvis en eller flere tænder skal erstattes, og nabotænderne i forvejen er destrueret. Hvis nabotænderne er intakte, vil tandlægen ofte anbefale implantat til erstatning af den manglende tand.

En bro kan også være den rette løsning til erstatning af enkelte tænder eller en fortand, hvor implantater kan være særligt komplicerede at udføre. Se mere under Implantater.

tandbro, bro, krone
Eksempler på porcelænsbroer og kroner

Materialer
Kroner kan fremstilles i porcelæn, guld eller plast. Porcelænskroner ligner naturlige tænder, og har en styrke der kommer tæt på naturligt tandvæv.

Guldkroner er særdeles stærke, og anbefales, hvor æstetikken ikke er første prioritet,. Fx ved kindtænder, og specielt til patienter, der har et kraftigt sammenbid.

 

Tandrensning og parodontose

Tandrensning er vigtigt for at beskytte tænderne og holde dem sunde. Hos Himmelev Tandlægehus laver tandlægen altid en individuel vurdering for at fastslå, hvor ofte du skal have foretaget en tandrensning, men som oftest er det hver 6.-12. måned. 

Ved en tandrensning fjerner vi belægningerne på tænderne. Der findes hårde belægninger, som kaldes tandsten, og bløde belægninger, som er plak. Belægningerne sidder på tænderne både over og under tandkødsniveau.

Vi bruger Air Flow og ultralyd til at fjerne belægningerne med. Air Flow er en behandling, som er udviklet til at øge komforten for patienten. Den tilfører vand med pulver, der gør det muligt at komme skånsomt ind i selv små ujævnheder og mellemrum. Den varmer vandet op, så patienten undgår de isninger, der kan opleves ved brug af ultralyd. Resultatet er en både behageligere og grundigere tandrensning. 

Her får patienten renset tænder med airflow, hvor vandet med pulver renser alle tandoverflader

Sunde tænder og sundt tandkød

Tænderne sidder fast i kæbeknoglerne, og uden på knoglerne ligger tandkødet. Det er kun selve tandens krone, der er synlig, mens tandroden normalt ikke ses.

Nærmest tandkronen bukker tandkødet rundt og fæstner på tanden og knoglen. Herved dannes tandkødslommen (pochen), der ved normale, sunde forhold er 2 – 3 mm dyb. Sundt tandkød er lyserødt og svagt nubret i overfladen, og tandkødet bør ikke bløde, selvom man er grundig med sin tandbørste, mellemrumsbørste eller tandtråd.

Før og efter tandrensning med airflow og ultralyd

Parodontose (Parodontitis) er tandkødsbetændelse, som har spredt sig til tændernes omkringliggende støttevæv. Man kan forklare det ved, at der er ubalance i tændernes fundament, hvilket giver problemer for tænderne, på samme måde som et hus får problemer ved et dårligt fundament. 

Tænderne mister deres knoglefæste, fordi knoglen der fastholder tænderne, nedbrydes af kroppens eget immunforsvar som respons på de omkringliggende bakterier. Kroppen “trækker sig” væk fra årsagen, præcis som den gør ved en splint i fingeren. Dette giver typisk dybe tandkødslommer med en del tandsten og blødning.

Når vi behandler parodontose, er vores mål at reetablere sunde bakterieforhold og optimalt set genskabe noget af den tabte knoglestøtte. Patienter med parodontose bliver indkaldt hyppigt (hver 3.-4. måned) for at få renset tænder og for at sikre optimal mundhygiejne. På den måde kan vi holde parodontosen nede og mindske skaderne på knoglerne.

Her ses stadier fra sund tand til parodontose.

Årsagen til parodontitis er en ubalance i bakteriefloraen i munden. Det kan fx skyldes store mængder tandsten og genetisk betingede faktorer, eller generelle sygdomme som fx sukkersyge. Derudover påvirker faktorer som fx rygning, medicin og graviditet ligeledes parodontose.

Forebyggelse af sygdomme i tandkød og kæbeknogle
Hvis man vil forhindre sygdomme med varige skader på tandkød og kæbeknogle, er det nødvendigt, at tænderne holdes helt rene og uden belægninger hver dag. De fleste skadelige belægninger kan fjernes med en tandbørste og hjælpemidler til at rense mellemrummene. Dette kan være små flaskerensere (ID børster), trætandstikker eller tandtråd. Tænder og tandkød skal med jævne mellemrum kontrolleres af tandlægen/tandplejeren, da man ikke altid selv kan opdage sygdommen. Rygning kan forværre selv svage tegn på tandkødsbetændelse (parondontitis), og derfor anbefaler vi altid rygestop.

Tandudtrækning

Hos Himmelev Tandlægehus udfører vi tandudtrækning og alle andre former for kirurgiske indgreb. Vi benytter sterilt udstyr, de nyeste maskiner, materialer og blødtvævshelingsmaterialer (PRF membraner). 

Det er vigtigt for os, at vores patienter altid føler sig trygge hos os. Vi giver os god tid til at forklare og berolige.

Forud for tandudtrækning og operative indgreb sørger vi altid for at tage et nyt røntgenbillede eller 3D-scanning.

For de fleste patienter vil en operation være en større ting. Hos os er du i centrum, og vi gør os altid umage for, at du får den bedst tænkelige oplevelse. Hvis du foretrækker at sove under en operation, tilbyder vi hos Himmelev Tandlægehus, at udføre operationen under sedation/narkose. Læs mere under Sedation/Narkose.

Visdomstænder

Visdomstænder er de sidste kindtænder, der udvikles og bryder frem. Normalt frembryder de i alderen 18 til 21 år. 

Visdomstænder kan være lige så gode og nyttige som alle andre tænder – hvis de altså frembryder normalt. Desværre er det ikke altid tilfældet. Ofte bryder visdomstænderne kun delvist frem, og så kan de være årsag til betændelser og mange gener. I den situation kan det være nødvendigt at få dem fjernet.

Visdomstænder fjernes normalt på grund af én eller flere af følgende årsager:

  • Gentagne smerter og hævelse
  • Tilbagevendende infektioner
  • Nedbrydning (caries eller andet) af visdomstænder, som ikke kan behandles
  • Vanskeligheder ved at holde både visdomstanden og den foranliggende tand rene og herved risiko for skade på den foranliggende tand
  • I forbindelse med eller forud for tandretning
  • I sjældne tilfælde hvor vævet omkring visdomstænder udvikler cyster eller tumorer

Grundig forundersøgelse

Forud for fjernelse af visdomstænder tager vi som regel et panoramarøntgenbillede for at kortlægge placeringen af tanden i forhold til de andre tænder og nervekanaler. Hvis tandens placering giver grund til bekymring, tager vi en yderligere CT-scanning, der giver os et 3D-billede af tanden og dens omkringliggende strukturer.

Panoramarøntgen af helt tandsæt. Visdomstænderne i underkæben ligger vandret

Kirurgisk fjernelse

Visdomstænder fjernes som udgangspunkt under lokalbedøvelse. Du vil kunne fornemme, at der behandles i området, men det skal foregår smertefrit.

Det er muligt at få foretaget operationen i sedation/narkose. Læs mere under Sedation/Narkose.

Visdomstænderne fjernes ved at tandkødet skubbes til side, og derfra løsnes visdomstanden. Det kan være nødvendigt at dele tanden i to eller flere stykker for at få den ud. Tandkødet bliver herefter syet sammen igen.

Det kan være anbefalelsesværdigt at få fjernet sine visdomstænder tidligt i livet, og helst før 25 års alderen, hvis man kan se, at visdomstænderne på sigt vil skabe problemer. Jo ældre vi bliver, jo større kan komplikationerne blive. 

kirurgi, tandlæge, narkose

Sjældne komplikationer

I sjældne tilfælde oplever vi, at visdomstænderne kan være dybtliggende eller tæt på en af de nerver der forsyner tungen og læben med følelser. Disse nerver kan blive påvirket af tryk og træk samt blodansamlinger, hvilket kan give en fornemmelse af følelsesløshed.

Efter operationen foregår der en helingsproces, hvor blodet skal danne en prop og en barriere. Hvis denne prop ikke dannes, kan der udvikles det, der kaldes dry socket. Dry socket opstår ganske sjældent og efter 3-5 dage efter operationen. Det kan være smertefuldt og medfører ofte dårlig ånde. Ring til os hvis du oplever dry socket. Vi har gode erfaringer med at afhjælpe smerterne. 

PRF Membraner

På klinikken anvender vi PRF (Platelet Rich Fibrin) membraner til en stor del af vores visdomstandsfjernelser og andre kirurgiske behandlinger. Vi udtager en del af blodet fra  armen ganske som ved en almindelig blodprøve. Herefter centrifugeres blodet i en maskine, der adskiller de hvide blodlegemer og blodpladerne fra de røde. Dette giver membraner, der fungerer som et biologisk plaster. Membranerne lægges i såret efter fjernelsen af tanden, hvilket fremmer helingen og mindsker risikoen for komplikationer.

I de tilfælde, hvor der er anvendt PRF membraner, oplever vi ofte ikke dry socket.

Overvejer du at blive vores nye patient?

Det er en stor beslutning at skifte tandlæge – og vigtigst af alt er tilliden. Derfor tager vi os altid ekstra god tid til vores nye patienter, når de besøger os første gang

Mød vores højtuddannede personale

Det er vigtigt for os at give vores patienter de bedste betingelser og muligheder. Vi har en meget høj faglighed, og vi dygtiggør os hele tiden

Vi er en del af Himmelev Sundhedshus

Himmelev Tandlægehus er en del af Himmelev Sundhedshus. Vi har et tæt samarbejde med læge, fysioterapeut, kiropraktor og massør som også praktiserer i Himmelev Sundhedshus